Papi was a rolling stone
Szoval a tejbegriz.
Nemtom, h ez tenyleg kvalifikal-e, mint recept. kicsit szegyellem is leirni, de trin aggitalt; meg talan a friddantenak is jot tesz: ilyen melyrol konnyebb lesz felhuzni a szinvonalat.
Az eljaras egyszeru: tegyunk egy labosba vmennyi grizt, egy kupacnyit. iranyado az legyen, h a vegso mennyiseg nem annyira a griz-, de sokkal inkabb a tej-terfogattal lesz nagyjabol azonos. tehat a tej. ontsuk a tejet a grizhez. eloszor kevesebbet. keverjuk el kedvesen - a kedvesseg nagyon fontos az egesz muveletsor alatt! - aztan tegyunk hozza meg tejet. es meg. es aztan meg egy kicsit. a muvelet vegere a tej-griz-arany olyan legyen, h kevergetes kozben csak minimalisan erezzuk a grizt (de minimalisan erezzuk am!), ahogyan erintkezik a fa/plasztikkanallal (lukas kanalat javasalok, mert a luk segitsegevel jol vizualizalodik a főzt viszkozitasa).
Ezutan tegyuk a tuzre es kozepes langon kezdjuk el kevergetni. a kevergetes innentol kezdve nem all meg a legvegeig. sok kezdo elkoveti azt a hibat, h mivel az elejen(tejmennyisegtol, labosvastagsagtol, langmerettol fuggoen 5-10 percig) semmi sem tortenik, lankadnak a kevergetessel, ad absurdum beszaladnak egy kvizkerdes erejeig a nappaliba. ez vegzetes hiba. nagyon konnyen es visszafordithatatlan modon kialakulnak a csomok(lattunk mar haziasszonyt, amint turmixgeppel probal csomomentesiteni rantast? - a tejbegriz eseten ez meg csunyabb latvany). tehat eleinte egeszen finoman, ritkasan kevergetjuk, ahogy pedig no a homerseklet ugy noveljuk a keveresi-csapasszamot. a forraspont kozeleben mar surusodni kezd a dolog. ez jo. amikor mar bugyog, akkor meg egy kicsit kevergessuk, majd zarjuk el alatta a gazt.
Vegyunk elo cukrot, vanilias cukrot, vajat(nem jegszekreny-izut!, ha csak olyan van, akkor inkabb hagyjuk el). izles szerint tegyuk ezeket a hozzavalokat a masszzahoz.
A lenyeg. merjuk a tejbegrizt tanyerokba es aprora(nem tul aprora!) vagott csokidarabokat sullyesszunk ujjunkkal a forro grizbe. a csokolade megolvad es soha nem tapasztalt oromokkel ismerteti meg azokat, akik eddigi eletukben a sotetben tapogatozva kakao- v fahejszorassal probaltak szinesiteni a tejbegrizuket.
udv, a srac
7 Comments:
:-)))))))))))
en nagyon orultem neki!!!!
2:15 PM
ugy ertettem, nagyon megnevettettel ES meg hasznos is, mer' en asszony letemre nem tudtam.
2:16 PM
nyaminyami
2:43 AM
asszem az elsős vagy másodikos olvasókönyvben, de ha nem, akkor vmi más, kisiskolás tankönyvben volt egy mese bizonyos macókáról, aki szépen kifuttat egy lábasnyi tejet, mert nem figyel rá oda :).
2:45 AM
(csak ez jutott eszembe erről)
2:45 AM
en mar acsak azert is nagyon orultem ennek a tejbegriznek mert elocsalogatta egyik legszebb emlekemet az apukammal, es a ilyesmi mindig olyan jo. latja srac akaratlanul is mekkora oromet okozott nekem ezzel a receptel, koszonom!
c
8:04 AM
es meg az is eszembe jutott ahogyan a batyam ette kiskoraban a tejbegrizt, precizen elvalasztva, fele baracklekvar, fele kakao, szigoruan kaveskanallal. es ez is jo emlek!
c
11:40 AM
Post a Comment
<< Home