Miért is jó a 'spoonerizmus' avagy Nagymamáink kedvenc ételei, ha hagynák, hogy az unokák főzzenek.

Thursday

basic tunkolós

akkor én is megkezdem konyhablogger tevékenységemet,
következzen tehát a tunkolós cuccok királynője, a

guacamole


kell hozzá:

avokádó
(mindenképpen érett legyen, értsd puha, a legjobb, ha már kijefezetten plottyadt)
fokhagyma
sajtkrém (a macis a legjobb)
lime ésvagy citrom
só, bors

a kulcsszó a trutymózás.
félbevágjuk az avokádót, mag eldob, tartalom kikanalaz. villával/robotgéppel/kézzel/turmixgéppel összetrutymóz. hozzáadjuk az összevágott fokhagymát, a sajtkrémet, ráfacsarjuk a lime/citrom levét, sóz, borsoz, trutymóz.

a mennyiségek értelemszerűen opcionálisak, kinek miből mennyi jön be és elvileg a sajtkrém sem default, de így több lesz.
fel lehet még turbózni apróra vágott chilivel, friss korianderzölddel, paradicsommal (azt még nem próbáltam).

a tunkoláshoz a legjobb a bake rolls, vagy pirítós.

23 Comments:

Blogger althea said...

na tyó, asszem itt is lehet letiltani az anonim kommentelőket.

12:03 PM

 
Blogger Salamonz said...

hat elkepeszto, pedig anonimek nem is, csak regisztraltak. mindig igy tesznek, minden finomsagra raugranak, ebbol is latszik, mennyivel ugyesebb szakacs vagy..>)
es amugy mar alig vartam, hogy megtudhassam a titkot, tenkja!!

2:54 PM

 
Blogger althea said...

yeah - na ilyet kicsi konyhában is lehet gyártani :)

12:54 AM

 
Blogger Salamonz said...

megyek is gyorsan tescoba, csak tessek mondani, hogy kell kiejteni a nevet?

1:47 AM

 
Blogger iszting said...

EZ KURVA JO, tudjatok, milyen regota erdkel mar, h mi az a guacamole?
es milyen egyszeru! s bizonyara eppolyan nagyszeru! orult jo otlet am a receptblog, ha meg nem mondtam volna! koszi, sracok, a tobbi parasztallat neveben is, aki keptelen barmit is megkoszonni, az istenit, jaj, azt hiszem, kicsit elragadtattam magam, be a prozacot-xanaxot, szajba tolni be, ein-zwei, ein-zwei!

9:44 AM

 
Blogger iszting said...

most, h elmult a roham, 2 kerdest engedjenek meg:
-miert "csabhok"?
-alt. tyo foz otthon (ugyertem inkabb, mint co?)
-az utolso ugye a sacie, mondja, maga is nagy fozomester? ha szerenysege nem engedne, h erre a kerdesre direkt valaszt adjon, atfogalmazom: sokszor foz, kerem?

9:47 AM

 
Blogger iszting said...

jaj, ez 3 volt, beutott a xanax...

9:48 AM

 
Blogger Salamonz said...

kedves varsanyine!
1. aze mert nem jutott jobb a parom eszebe, de ha van otlet akkor kerem rukkoljek veke elol, nyitottak es toleransak vagyunk!
2. a salamon csaladban az alapfelallas az, hogy apa mosdik helyett sut, anya foz. de az utobbi idoben, amiota rajott az uram, hogy szuletett tehetseg a fozesnek is nekiesik. (pl. amiota itt vagyunk londonban van egy uj szabaly paros napokon o, paratlanokon en fozok, sutonk ebben a lakasban sajnos nincs hupp-hupp) en sutni csak nagyon ritkan, mivel azt kevesbe szeretek. amugy az improvizalas hive vagyok, mondhatnam free styler, azert relem en is iderittyentek nehany feledhetetlen alkotast.
kuldhetunk onnek meghivot? ezzel egyetemben felhivnem az osszes olvaso figyelmet, hogy mindenkit szeretettel varunk!
tisztelettel:
salamonne

10:16 AM

 
Blogger althea said...

hát a kettes számú kérdésre úgy válaszolnék, hogy főzőmesternek tartom magam, de nem főzők túl gyakran, ill. mikor hogy. mostanában ritkán.

10:45 AM

 
Blogger Salamonz said...

sara, mint tudja, kiprobaltuk guablabla receptjet, igaz macisajt es lemon nelkul, kicsit angolositva. igy is remek lett, palacsintaba toltve. persze a magae nyomaba sem er!!!

11:42 AM

 
Blogger iszting said...

igenigen, kerek meghivot!! bar a maguk nyomaba sohasem erhetek, egy-ket szereny nagyasszonyi trukkomet megosztanam a kedves fozobaratokkal!
csok:i

12:10 PM

 
Blogger althea said...

ez a guacamolés palacsinta nagyon jó ötlet!

9:52 AM

 
Blogger iszting said...

nekem is megvolt a guaca(most mar csak igy hivom)
sztem jo, csak
1.)tok nagy avokadodarabok maradtak benne, nem trutymoztam rendesen
2.)inkabb iszapszinu, semmint zold
de meg eszunk, meg kutatom p velemenyet (aszondja most, izlik), csak aztan tudom lezarni magamban s ezaltal kiertekelni a guaca-elmenyt

11:22 AM

 
Blogger iszting said...

na, a guaca akkor jo volt. ferjemnek is.
utana meg sutottem sutemenyt, mondhatni cookie-t, v brownie-t v atmenet a ketto kozott, sztem finom, kell?

3:07 AM

 
Blogger Salamonz said...

nana hogy kell, minden kell! amugy sikerult megnyernie krisztinat a koznek? mert hat bevallom az o tudomanya engem is amulatba ejtett!
csok
sne

12:54 PM

 
Blogger iszting said...

akkor hamarost folrakom. vicces kepet is rittyentettem hozza.
restellem, de k-at meg nem kerdeztem meg. a napokban meglesz, de holnap sztem nemigen leszek itthon. vigyazzanak magukra!

2:25 PM

 
Blogger iszting said...

ugy ertem, krisztat

2:26 PM

 
Blogger Virtualista said...

Nagyon profi a guacamole cucc, en csak siman paradicsbol, avocadobol vajbol fokhagymabol gyurom altalaban, de ez a kremsajt biztos feldobja, hmmmmm.
Elozohoz er commentet irni? En irtam.

7:08 AM

 
Blogger althea said...

a guacamole állaga és színe nem befolyásolja az élvezetet, tehát érdemes csak az ízlelőbimbókra hagyatkozni! (egyébként ha sokáig áll levegőn, akkor is szok neki lenni egy kicsit undi színe.)

sné, az a brownie-cookie-féle cucc véletlenül nem olyan, aminek a széle ropogós, a belseje meg puha omlós? mer kishúgom ilyen recipére vadászik! (fro-ban evett hasonlót, és ő is szeretne sütni)

5:25 AM

 
Blogger Salamonz said...

a brownie-cookie receptet iszting emlegette! browniet en is tudok irni, tutit (a felso kep a blogon egy ilyen brownie-kozeli), klasszik cookie receptre meg en is regota vadaszom! bar lehet h csak a forma kerdese, es ha brownie tesztat kekszformara bontom...
azon kivul tudok felajanlani szinten bevalt repatorta megoldast (kep sajnos nem keszult)
s'ur

6:06 AM

 
Blogger althea said...

minden jöhet emberek!!!

2:07 PM

 
Blogger Salamonz said...

draga sacibebi, barcsak a brownie-hoz barmi kozom lenne! max bepuszilom! tyoke a mar tobbek alltal kikialtott brownie-kiraly, amugy igy van szele ropog, belul tocsog, vanilia fagyival hmmmmmmmmmmmmm!

2:19 PM

 
Blogger althea said...

có, hát a maga lelkének tyó felé emanáló rózsaszín sugaracskái nélkül a brownie sem lenne olyan finom!

1:59 AM

 

Post a Comment

<< Home